ARTICULATIILE MEMBRULUI SUPERIOR

Articulatia humeroradiala,

Disc articular V. Ruperea lui produce dislocatia acromioclaviculara. Miscarile - In art. Acromioclaviculara miscarile sunt asemanatoare cu cele din articulatia sternoclaviculara.

Miscarile in articulatiile centurii pectorale Miscarile claviculei in articulatile centurii pectorale sunt asociate cu miscari ale scapulei. Miscarea de ridicare este controlata de lig.

Încărcat de

Costoclavicular si realizata de partea superioara a muschiului trapez si de muschiul ridicator al scapulei. Alti muschi ridicatori ai umarului: sternocleidomastoidianul, romboizii, muschiul dintat anterior fasciculele superioare.

Conceptul de 'centura scapulara' inglobeaza doar articulatiile claviculei cu sternul si scapula, la care se adauga o sissartroza, o 'articulatie' fara elemente articulare. Sunt reprezentate de doua articulatii adevarate si doua articulatii false. Elementele componente ale articulatiei sunt: - suprafetele articulare: fetisoara articulara ovalara, usor convexa de pe extremitatea acromiala a claviculei si fetisoara opozanta, usor concava, de pe extremitatea acromionului. Scapula urmeaza deplasarile claviculei in articulatia sternoclaviculara, dar ramane alipita de torace.

Miscarea de coborare este controlata de ligamentul sternoclavicular si realizata de partea inferioara a muschiului dintat anterior si de pectoralul mic. Alti muschi coboratori ai umarului: muschiul subclavicular, trapez fasciculele ascendente.

VIDEO ARTICULACION DEL CODO

Antepulsia si retropulsia In antepulsie, acromionul avanseaza pana la limita suprafetei claviculare si umarul avanseaza simultan prin miscarea inainte a extremitatii laterale a claviculei si translatiei posterioare a extremitatii sternale impreuna cu discul in articulatia sternoclaviculara.

Miscarea este controlata de ligamentul sternoclavicular anterior si lamina posterioara a ligamentului costoclavicular si realizata de muschiul dintat anterior si muschiul pectoral mic.

Bine ați venit la Scribd!

In retropulsie, aceste miscari se realizeaza invers. Miscarea este controlata de ligamentul sternoclavicular posterior si de lamina anterioara a ligamentului costoclavicular.

Muschiul trapez si muschii romboizi sunt miscatorii primari.

debutul bolilor reumatice ale articulațiilor

Rotatia laterala si mediala Rotatia axiala a claviculei in articulatia sternoclaviculara si articulatia acromioclaviculara permit o rotatie laterala a scapulei care creste amplituzdinea ridicarii humerale prin ridicarea cavitatii glenoide.

Este miscarea de bascula a scapulei in jurul unui ax perpendicular pe planul scapulei si care trece inferior de spina: -Unghiul lateral se ridica -Unghiul inferior este deplasat anterior lateral Muschiul trapez superior si muschiul dintat anterior inferior sunt miscatori primari Rotatia mediala este realizata de muschiul ridicator al scapulei, muschii romboizi si muschiul pectoral mic care readuc scapula la pozitia de repaus.

ARTICULATIILE MEMBRULUI SUPERIOR

Articulatia glenohumerala -articulatie sinoviala sferoidala I. Suprafete articulare: - Capul humeral cu suprafata articularaconvexa orientata superior,posterior si medial, acoperit de cartilaj hialin mai gros in centru - Cavitatea glenoida a scapulei concava, orientata anterior, lateral si superior acoperita de cartilaj hialin dar mai gros la periferie. Intre capul humeral si cavitatea glenoida este o disproportie evidenta: aria convexitatii humerale depaseste pe cea a cavitatii glenoide, astfel incat doar o mica portiune se suprapune pe glenoida in orice pozitie.

Aticulatia glenohumerala este o articulatie incongruenta deci instabila II. Labrumul glenoidal Este un fibrocartilaj; pe sectiune are forma triunghiulara cu baza care se articulatia humeroradiala pe marginile cavitatii glenoide.

Are doua fete: capsulara se insera capsula articulara si intraarticulara. Labrumul glenoidal adanceste cavitatea glenoida III. Capsula fibroasa Inveleste articulatia dar este atat de laxa incat permite indepartarea capului humeral al 3 cm de cavitatea glenoida.

cum să tratezi artrita reumatoidă a articulațiilor mâinilor

Medial, insertia se face pe marginile cavitatii glenoide in afara labrumului glenoidal, se reflecta pe procesul coracoid incluzand insertia tendonului capului lung al bicepsului brahial. Lateral, capsula se insera pe marginea colului anatomic, inferior depasindu-l astfel incat inglobeaza si o portiune a colului chiurgical.

Trece ca o punte peste santul intertubercular.

Articulatiile membrului superior

Articulatia humeroradiala este intarita de tendoanele muschilor supraspinos, infraspinos,rotund mic si subscapular care se amesteca cu fibrele capsulei formand capsula rotatorilor Inferior capsula este intarita de tendonul capului lung al tricepsului brahial. Tricepsul este separat de capsula prin nervul axilar si articulatia humeroradiala circumflexe humerale posterioare Capsula prezinta deschideri: - Inferior de procesul coracoid conecteaza articulatia cu o bursa situata posterior de tendonul subscapularului - Intre tuberculii humerusului permite trecerea tendonului capului lung al bicepsului si tecii lui sinoviale.

Ligamente 1. Ligamentul humeral transvers: intre tuberculii humerali V. Burse In jurul articulatiei se gasesc mai multe burse -O bursa intre tendonul subscapularului si capsula -Bursa subacromiala intre muschiul deltoid si capsula se prelungeste sub acromion si ligamentul coracoacromial, intre acestea si muschiul infraspinos VI. Vascularizatie: ramuri articulatia humeroradiala arterele circumflexe humerale anterioare si posterioare, suprascapulara si circumflexa a articulatia humeroradiala VII.

Inervatie: ramuri din nervul suprascapular, axilar si pectoral lateral VIII.

Articulatia Cotului

Factorii care mentin stabilitatea 1. Labrumul glenoidal 2. Bolta coracoacromiala 3. Tendoanele muschilor care formeaza capsula rotatorilor. Acesti muschi scurti produc o forta compresiva care mentine contactul supafetelor articulare 4.

Recommended

Tendonul capului lung al bicepsului 5. Tendonului capului lung al tricepsului IX. Miscarile Articulatia glenohumerala formeaza cu articulatiile centurii pectorale sistemul articular al umarului, cel mai mobil sistem articular. Pozitia de referinta a membrului superior pentru evaluarea miscarilor in sistemul articular al umarului Miscarile de flexie-extensie sunt executate in plan sagital in jurul axei transversale.

Flexia are amplitudinea iar extensia amplitudinea grade. Miscarile de abductie-adductie se efectueaza in plan frontal in jurul unei axe sagitale.

Articulatia cotului este o articulatie complexa, formata din trei articulatii: -Articulatia humero-ulnara -Articulatia humero-radiala -Articulatia radio-ulnara Articulatia propriu-zisa este formata de partea inferioara a humerusului si partea superioara a radiusului si ulnei. Articulatia radioulnara proximala se va descrie separat. Componente osoase: — Trohlea humerala, are forma unui ceas de nisip, asezat orizontal si putin oblic; — Capitulul humeral de forma sferoidala; — Fosa oleocraniana; — Incizura trohleara a ulnei pentru trohlea humerala; — Foseta capului radial; Componente cartilaginoase: — Suprafetele cartilaginoase sunt acoperite de un strat de cartilaj hialin, asigurand un contact perfect intre oase.

Adductia pornind de la pozitia de referinta nu este posibila datorita pezentei trunchiului. Se poate efectua numai daca se asociaza cu o extensie sau articulatia humeroradiala flexie. Pornind dintr-o pozitie oarecare a abductie,adductia este intotdeauna posibila.

injecții în tratamentul artrozei și artritei

Abductia poate atinge grade cand bratul este vertical deasupra trunchiului. Se observa ca pornind de la 90 grade,abductia apropie membrul superior de planul de simetrie al corpului.

Radius — partea interna a circumferintei capului radial Cubitus ulna — incizura capului radial Rol: este considerata articulatia principala a miscarilor pronatie - supinatie, alaturi de articulatia humero-radiala secundara. Pentru aceasta miscare, lantul articular include si articulatia radio-ulnara distala asociata cu syndesmoza radio-ulnara mijlocie. La fel raman si varful olecranului si procesului coracoid. Fasciculele musculare apartinand tricepsului brahial si brahialului, care se insera pe suprafata externa a capsulei, au rolul de a pune in tensiune capsula, impiedicand antrenarea ei intre suprafetele articulare, in timpul miscarilor.

Pozitia finala a abductiei poate articulatia humeroradiala atinsa si printr-o miscare de flexie. Axa longitudinala a humerusului pemite rotatia externa si Rotatia interna a bratului si membrului superior in doua moduri diferite: rotatie automata de transzitie si rotatie voluntara ajutatoare.

gel ritanat pentru articulații cumpără

O dubla miscare, abductie-extensie grade. Axa longitudinala a humerusului poate coincide cu axa verticala, cu axa transversala si cu cea sagitala.