Articulatiile coloanei vertebrale si toracelui - miscarile coloanei vertebrale

Articulatii zigapofizare. Articulatiile trunchiului

Articol scris de: 0 Comentariu i Vizualizari i Artrita Osteoartrita apare atunci când cartilajul protector dintr-o articulație începe să se uzeze și nu mai facilitează mișcarea lină dintre oase, ceea ce poate rezulta, în final, în umflarea articulației și dureri la nivelul acesteia. Atunci când această afecțiune apare la nivelul coloanei vertebrale cervicale, se numește osteoartrită cervicală.

ARTICULATIILE VERTEBRELOR ADEVARATE

Câteodată apare confuzia atunci când termenii generali, printre care spondiloza cervicală, boala degenerativă de disc sau, pur și simplu, artrita gâtului, sunt folosiți în mod interschimbabil pentru a denumi osteoartrita cervicală.

Fațeta articulară și ce se poate întâmpla Fațetele articulare, denumite și articulații zigapofizare, sunt componente cheie pentru flexibilitatea coloanei vertebrale. Două fațete articulare mici se află în spatele fiecărui nivel vertebral una la dreapta și una la stângapermițând mișcarea limitată față-spate și de rotire.

La nivelul coloanei vertebrale cervicale, aceste articulații se numesc fațete articulare cervicale.

articulatii zigapofizare articulațiile picioarelor foarte dureroase

O fațetă articulară este alcătuită din cartilaj dur și neted aflat pe suprafețele articulare superioare și inferioare și având rolul de a proteja partea din spate a oaselor vertebrale. Articulația este cuprinsă de o capsulă protectoare, iar în interiorul acesteia există lichid sinovial, care asigură lubrifierea pentru efectuarea unor mișcări line. Frecarea oaselor unul de celălalt poate cauza inflamație și durere.

articulatii zigapofizare artritele umflate nu pot degetele

Mai mult, se pot desprinde fragmente de os și cartilaj, care pot pluti în lichidul sinovial din capsula articulației, ceea ce poate rezulta în sporirea inflamației și disconfortului.

Cauzele osteoartritei cervicale Osteoartrita cervicală devine mai comună odată cu înaintarea în vârstă, deci uzura articulatii zigapofizare suferită de fațetele articulare de-a lungul timpului este considerată a reprezenta un factor major pentru apariția acestei afecțiuni.

Cele 24 de vertebre fara sacru se articuleaza intre ele printr-un dublu sistem articular. Ele solidarizeaza intre ele corpurile vertebrelor mobile, realizand tija rezistenta si mobila care este coloana, cu 5 grade de libertate: miscari de flexie-extensie in jurul unui ax transversal; miscari de inclinare laterala, in jurul unui ax transversal; miscari de rotatie, in jurul unui ax vertical; miscari de alunecare in jurul unor axe paralele ale corpurilor vertebrale; miscari de indepartare si apropiere intre doua vertebre, datorita elasticitatii discului.

Totuși, comunitatea medicală continuă să studieze această problemă, iar apariția osteoartritei pare a fi influențată și de alți factori, printre care: Genetica.

Există dovezi care sugerează că osteoartrita poate fi ereditară, ceea ce ar indica faptul că anumite persoane sunt predispuse genetic să aibă cartilaje care se uzează mai rapid.

Leziunile articulare pot apărea în multe moduri, cum ar fi printr-o cădere sau în cadrul practicării unui sport.

articulatii zigapofizare cremă articulară după răni

Anumite profesii, cum ar fi meseriile care implică multe mișcări repetitive sau ridicarea unor greutăți mari spre exemplu, meseriile din construcțiipot supune coloana vertebrală la o tensiune mai mare. Osteoartrita, inclusiv cea de la nivelul gâtului, tinde să apară mai devreme în cazul persoanelor supraponderale.

Femeile sufera de doua ori mai frecvent de artroza decat barbatii. Cartilajul articular Capetele oaselor care alcatuiesc articulatiile sunt acoperite de un strat de cartilaj. Astfel, cartilajul isi indeplineste cele doua functii importante : inlesnirea alunecarii suprafetelor articulare si amortizarea socurilor. In alcatuirea cartilajului exista celule care reinnoiesc permanent substantele care il alcatuiesc, numite condrocite. Cartilajul nu are vase de sange si se nutreste prin imbibitie.

O greutate mai mare înseamnă mai articulatii zigapofizare tensiune la nivelul articulațiilor, însă este posibil și ca persoanele cu exces ponderal să aibă un nivel mai mare articulatii zigapofizare inflamației dăunătoare. În prezent, literatura medicală are date limitate cu privire la contribuția fumatului la osteoartrita coloanei vertebrale.

Articulatiile trunchiului

Totuși, s-a demonstrat că există o legătură între fumat și sporirea durerii cervicale în general. Atunci când aceste spații încep să se îngusteze, măduva spinării sau rădăcina unui nerv cervical poate fi comprimată, ceea ce poate avea ca rezultat simptome grave precum dificultăți în apucarea obiectelor sau chiar probleme de mers și coordonare. Dacă măduva spinării sau rădăcina unui nerv este comprimată o perioadă suficient de îndelungată fără ca pacientul să beneficieze de asistență medicală, pot apărea leziuni permanente.