Articulatia temporo-mandibulara (ATM)

Ligamentele atm

Sem.2 - Curs 5-Atm Descriptiv Podoleanu

Suprafata osoasa temporala este reprezentata de: - eminenta temporala sau tuberculul articular este formata din radacina transversa a procesului zigomatic al temporalului. Se prezinta sub forma unei pante convexe limitate inferior de o muchie, care reprezinta limita excursiei maxime a condilului mandibular.

ligamentele atm

Are o lungime de aproximativ 9 mm si o inclinare medie de 25ss, in functie de stereotipul masticator. Fiind sediul frecarilor articulare, este acoperit de un strat subtire de tesut fibros, mai gros la mijloc si in partea exterioara. Este delimitata anterior de tuberculul articular, posterior de osul timpanal care formeaza peretele anterior al conductului auditiv extern, intern de spina sfenoidului, iar extern de zigoma.

ligamentele atm

Este divizata in doua parti de scizurile timpano-scuoamoasa in afara si petro-scuoamoasa si petro-timpanica Glaser inauntru. Acestea sunt: partea anterioara preglaseriana, intracapsulara, nearticulara, acoperita de periost si o parte posterioara, retroglaseriana, extracapsulara, care formeaza partea anterioara a canalului auditiv extern.

Articulatia temporo-mandibulara (ATM)

Osul care separa fosa glenoida de cavitatea craniana este foarte subtire mmnemedular, acoperit de un strat osos subtire, nu este facut pentru a suporta presiuni ridicate, spre deosebire de partea mediala a fosei care este mai groasa.

Adancimea medie a fosei este de mm. Condilii mandibulari: masoara in jur de 20 mm in plan frontal si 10 mm in plan sagital. Ei formeaza intre ei un unghi variabil de la individ la individ de so. Marele ax al fiecarui condil, dirijat in spate si inauntru, face un unghi de 15s cu planul frontal.

Ce este articulatia temporomandibulara?

Orice asimetrie a axelor condiliene se traduce printr-un punct de convergenta in afara planului sagital median, evocand o asimetrie bazicraniana. Prezinta un versant anterior convex si unul posterior aplatizat, separati printr-o creasta transversala. Versantul anterior este divizat, la randul sau, intr-un versant antero-medial si unul antero-lateral, separati printr-o creasta sagitala. Atat versantul anterior cat si cel posterior sunt intracapsulari, dar numai cel anterior este articular fiind acoperit de tesut fibros avascular.

Astfel, ATM este singura articulatie mobila ale carei suprafete nu sunt acoperite de cartilaj hialin.

ligamentele atm

Aparatul discal meniscul : constituie prelungirea intraarticulara a tendonului muschiului pterigoidian lateral. Privit de sus are o forma ovala sau patrulatera. Fata inferioara, ligamentele atm condilului, este concava in ambele sensuri.

Fata superioara, corespunzatoare fosei, este convexa posterior si usor concava anterior. El ligamentele atm ligamentele atm, prin expansiuni sau aripioare, pe tuberculii median si lateral ai condilului si pe fata posterioara a colului mandibular. Condilul si aparatul discal formeaza astfel un complex anatomic si fiziologic ligamentele atm, complexul condilo-discal, el insusi strans legat de fasciculul superior al muschiului pterigoidian lateral, complexul condilo-disco-muscular. Aparatul este compus, dinainte inapoi, din lama tendinoasa prediscala, discul propriu-zis si zona bilaminara retrodiscala.

  1. Tratamentul articular în osetie
  2. Tulburarile ATM pot fi dificil de diagnosticat deoarece nu exista niste teste standard.
  3. Artroza pastilelor articulației genunchiului
  4. Articulatia temporo-mandibulara

Astfel se realizeaza un sistem dinamic prediscal protector al ATM - aparatul tensor. Este avascular si lipsit de inervatie, orice leziune discala va fi ireversibila.

Dental Premier – Clinica stomatologica Bucuresti | 9 cabinete stomatologice

El prezinta: o parte antero-inferioara 2 mm grosime situata pe varful sau usor in spatele partii celei mai inferioare a tuberculului articular; o parte postero-superioara 3 mm grosime situata pe partea cea mai inalta a condilului, nedepasindu-l inapoi o zona intermediara 1 mm grosime centrata natural intre cele doua suprafete articulare osoase.

Aceasta zona este deseori subiectul uzurii si perforatiilor. In partea posterioara discul trimite prelungiri spre tuberculii median si lateral ai condilului, care adera si la fata profunda a capsulei, permitand discului doar miscari de rotatie sagitala.

Daca o aripioara cedeaza ligamentele atm va fi tractionat de partea opusa de catre aparatul tensor. Aceasta lama reprezinta un veritabil tendon al lui "Ahile" al acestei articulatii, putand fi sediul tendinitei, dezinsertiei, intinderii responsabile de deplasarile discale si de disfunctii; lama superioara: groasa, bine vascularizata, elastica, se insera la nivelul scizurii Glaser.

ligamentele atm

Ea are o functie de rapel ligamentul de rapel al lui Poirier favorizand reintoarcerea discala. Intre cele doua lame ligamentele atm un spatiu triunghiular - regiunea interlaminara - umpluta cu tesut suficient de lax, care contine numeroase plexuri venoase genunchiul vascular al lui Zenker care functioneaza ca un amortizor hidraulic sangvin ce se umple la deschiderea gurii si se goleste la inchidere.

Zona este bogat inervata nervul auriculo-temporal, maseterin, temporal profund posterior si poate fi, in caz de hiperpresiune, sediul durerilor si punctul de plecare al reflexelor.

Este si sursa principala de lichid sinovial, ca urmare leziunile accidentale sau chirurgicale pot fi sursa de disfunctii si artroza.

Anatomia ATM

Capsula: este clasic descrisa ca un manson fibros de natura colagenica in trunchi de con cu baza superioara inserata in sus in jurul suprafetelor articulare si in jos la nivelul colului. Ea adera intim in jurul discului, atit de bine incat cavitatea articulara se gaseste divizata in doua compartimente de dimensiuni inegale si cu functii diferite: suprameniscal temporo-meniscal de translatie si submeniscal condilo-meniscal de rotatie.

  • Însă cea mai mare cantitate de impulsuri spre creier vin nu de la talpă sau picioare, ci de la ATM.
  • Este cea mai importantă structură anatomică articulară.

Vascularizata si inervata, capsula este tapetata pe suprafata sa intraarticulara de sinoviala. Sinoviala este mai abundenta in compartimentul superior. Ea secreta lichidul sinovial de culoare galben pala, aspect vascos, dializat plasmatic, bogat in electroliti, acid hialuronic, proteine si mucina.

Are rol trofic si de lubrifiere. Ligamentele sunt articulare si extraarticulare.

Club Friday The Series 3 ตอน รักระยะทดลอง [EP.4/4]

El nu intervine ca stabilizator al articulatiei - rol cuvenit muschilor - ci ca sit proprioceptiv de control al miscarilor ligamentele atm. El limiteaza pasiv miscarile in jos si inapoi; punerea sa in tensiune va schimba miscarea de rotatie intr-una de translatie; - ligamentul medial: mai subtire, mai putin rezistent ca precedentul, se insera in sus pe baza fetei laterale a spinei sfenoidului si in jos pe col; - extraarticulare: sunt pseudoligamente cu semnificatie mai mult aponevrotica decat ligamentara: - ligamentul sfenomandibular: se intinde de la spina sfenoidului la spina Spix.

Încărcat de

Mai frecvent s-a observat ca depaseste scizura Glaser de unde se prelungeste cu ligamentul malear anterior devenind ligamentul maleo-mandibular; - ligamentul stilomandibular: de la varful apofizei stiloide la unghiul mandibular pe fata interna; - ligamentul pterigomandibular: de la crosetul aripii mediale a pterigoidului la regiunea retromolara mandibulara; - ligamentul timpanomandibular: prost individualizat, reprezinta partea postero-laterala a aponevrozei interpterigoidiene.

Vascularizatia si inervatia sunt asigurate de ramuri din maxilara interna si temporala superficiala, respectiv de nervul auriculo-temporal, care provine ligamentele atm ramura maxilara a nervului trigemen. Copyright © - Toate drepturile rezervate Medicina.