Oasele craniului. OASELE CRANIULUI - DESPRE SĂNĂTATE -

Regiuni craniene[ modificare modificare sursă ] Partea interioară a craniului se numește endocraniu iar parte exterioară exocraniu.

1. Osul frontal

Pe de altă parte, craniul poate fi segmentat pe verticală și în acest caz se vorbește despre craniul superior sau bolta craniană în latină oasele craniului calvaria și craniul inferior sau baza craniului lat: basis cranii. Craniu uman văzut din faţă Craniu uman văzut din lateral Această diviziune nu este arbitrară articulatia uncovertebral se fundamentează pe originea embriologică diferită a structurii oaselor craniene: osificare endocondrală pentru oasele de la baza craniului și osificare intramembranoasă pentru oasele boltei.

osteochondroza durerii în articulația cotului

Bolta este formată din oasele: frontal partea verticalăparietaliscuamele temporalilor și occipital partea superioară. Baza cuprinde restul părților scheletului cranian.

Neurocraniu – noțiuni de anatomie

Limita între bază și boltă este reprezentată printr-o linie care formează o circumferință sinuoasă și care pleacă de la depresiunea naso-frontală până la protuberanța occipitală externă. Origine, dezvoltare și creștere[ modificare modificare sursă ] Structurile cefalice craniene încep să se dezvolte în mezenchim provenind din celulele crestei neurale și ale mezodermului paraxial.

Oasele care formează craniul nu au aceeași origine, din această cauză se face distincție între regiunile boltei și ale bazei craniului.

 1. Neurocraniu – noțiuni de anatomie – learnconsulting.ro
 2. Oasele craniului | Anatomie si fiziologie | Anatomy, Medical, Medicine
 3. Oasele craniului | Anatomie si fiziologie | Medical, Sculpture, Outdoor decor
 4. Artroza articulației genunchiului don
 5. Artroza necrovertebrală cum se tratează

Neurocraniul membranos — bolta craniană Oasele boltei craniene sunt oase plate cu rol de protecție. Acestea iau oasele craniului în timpul procesului de osificare intramembranoasă din plăcile țesutului conjunctiv fibros mezenchim care înconjoară encefalul. Astfel, în mod centrifug, se dezvoltă osifică oasele membranoase plate.

tratamentul artrozei dina ashbach

În momentul nașterii, procesul de osificare nu este încheiat, iar oasele boltei nu sunt oasele craniului unite, având spații între ele acoperite de țesut fibros aceste suturi sunt denumite fontanele. Neurocraniul cartilaginos condrocraniul — baza craniului Oasele bazei craniului se dezvoltă din condrocraniu prin procesul de osificare endocondrală.

2. Osul etmoid

Condrocraniul este o structură formată din diferite nuclee cartilaginoase osteogenice separate condrocraniul precordal își are originea în creasta neurală, iar condrocraniul cordal în mezodermul paraxial. Fontanelele — craniul nou-născutului La naștere, oasele plate ale craniului nu sunt complet osificate și sunt separate de spații ocupate de țesut conjunctiv fibros provenit din creasta neurală oasele craniului în viitor va contribui la formarea definitivă a oaselor și a articulațiilor oaselor sinfibroză.

Așadar, aceste spații sunt: sutura metopică sagitală lambdoidă. În acele locuri în care se articulează mai mult de două oase, suturile sunt ample și formează șase oasele craniului două impare și mediane: fontanela anterioară și posterioară; două laterale și pare: mastoida și sfenoida.

oasele capului

Fontanelele au o importanță capitală în timpul nașterii pentru că permit suprapunerea plăcilor osoase ale craniului care dau posibilitatea trecerii capului fătului prin canalul de naștere.

În timpul puerperiului, oasele revin la poziția lor inițială.

Adauga un comentariu

În timpul copilăriei, palparea fontanelei anterioare permite verificarea normalității în dezvoltare, a osificării craniului, precum și a presiunii intracraniene.

Creștere și consolidare Fontanelele au nevoie de mulți ani pentru a se osifica complet și pentru a obține coaptația totală cu oasele craniului. Creșterea oaselor bolții craniene care continuă până la stadiul de adult se realizează din materialul fibros al suturilor fontanele.

tratamentul cartilajului în articulații

Acest mecanism permite o relativă adaptabilitate a cutiei craniene conformă cu creșterea și dezvoltarea encefalului și a masivului facial. Capacitatea craniană completă este atinsă la vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani. Articulații[ modificare modificare sursă ] Articulațiile oaselor craniului sunt imobile și fixează oasele între ele prin intermediul cartilajelor sincondroză sau al țesutului conjunctiv fibros sinfibroză.

 • Plin de simbolism, craniul este fascinant.
 • Oasele craniului | Anatomie si fiziologie
 • Oasele craniene
 • Craniul este alcătuit din opt oase reprezentate de: frontal, etmoid, sfenoid, occipital ce sunt oase impare localizate pe linia mediană şi oasele parietal şi temporal, ce sunt oase pereche localizate de o parte şi de alta a liniei mediene.
 • Partea superioară a craniului care acoperă creierul poartă numele de calvaria, restul craniului reprezentând scheletul facial a cărui porţiune superioară este fixată la calvaria în timp ce porţiunea sa inferioară reprezentată de mandibulă este mobilă.
 • Oasele craniului

Acele oase care fac parte din baza craniului, dezvoltate în timpul osificării endocondrale, se unesc între ele prin intermediul sincondrozei. Oasele care formează bolta craniană, cât și oasele feței, dezvoltate din primordii de țesut conjunctiv, se unesc între ele prin sinfibroză sau suturi lat: suturae.

mierea ajută la durerile articulare

În funcție de configurația suprafețelor articulare, se disting trei tipuri de suturi sinfibroze ale craniului: suturi dentate formate din unirea suprafețelor articulare. Este articulația care unește oasele frontal, occipital, parietal, sfenoid și etmoid articulația fronto-parietală, parieto-parietală, parieto-occipitală, fronto-etmoidală, fronto-sfenoidală și articulațiile cu masivul facial fronto-malară, fronto-nazală, etc.