Poliartrita cauze
Conținutul
Poliartrita reumatoidă
Scădere în greutate Poliartrită reumatoidă: manifestări cardiovasculare Pe lângă simptomele descrise mai sus pot apărea şi alte manifestări, în funcţie de gravitatea bolii şi de complicaţiile care pot surveni.
Infarctul, fibrilaţia atrială, pericardita, accidentul vascular cerebral şi ateroscleroza o afecţiune care constă în acumulare de grăsime, colesterol şi plăci amiloide pe vasele de sânge sunt principalele complicaţii care pot surveni pe fondul inflamaţiilor specifice poliartritei reumatoide.
Dacă persoana respectivă mai are şi hipertensiune, diabet sau fumează, procesul inflamator se agravează şi riscul de afecţiuni grave creşte şi mai mult. Legătura dintre poliartrita reumatoidă şi bolile cardiovasculare este una ce ţine de procesul inflamator.
În cazul poliatritei reumatoide, inflamaţiile distrug membrana sinovială, adică stratul care căptuşeşte articulaţiile, dar acestea se pot extinde şi la nivelul inimii, plămânilor sau altor organe. Odată deteriorat acest strat protector, vasele de sânge nu îşi mai pot exercita corect funcţia, se îngustează din cauza acumulărilor de colesterol şi reduc presiunea sangvină la nivelul inimii. Un studiu publicat recent în revista Nature Reviews Rheumatology arăta că persoanele cu poliartrită reumatoidă prezintă un risc dublu de înfundare, îngustare sau spargere a vaselor de sânge care alimentează inima.
De asemenea, s-a demonstrat că riscul de tromboză venoasă profundă şi embolism pulmonar este mai crescut în cazul persoanelor cu poliartrită reumatoidă care nu se tratează. Însă şi anumite medicamente utilizate în tratamentul poliartritei reumatoide pot creşte uşor riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi glucocorticoizii şi antiinflamatoarele nonsteroidiene.
Poliartrita reumatoidă: cauze, simptome, tratament și îngrijirea pacienților
Din acest motiv, diagnosticul nu este foarte uşor de stabilit. În primul rând, medicul va încerca să afle dacă durerile şi inflamaţiile articulare sunt simetrice, adică dacă apar la ambii genunchi sau la ambele mâini, de exemplu, sau asimetrice — simptomele sunt prezente doar pe o parte a corpului şi poliartrita cauze este foarte bine localizată, cum ar fi, de exemplu, la nivelul cotului.
De regulă, în cazul poliatritei reumatoide, simptomele sunt simetrice, pe când la artrita psoriazică, de exemplu, manifestările poliartrita cauze asimetrice. De asemenea, pot fi recomandate două teste de sânge specifice care pot confirma sau infirma diagnosticul de poliartrită reumatoidă — nivelul seric al factorului reumatoid şi anti-CPP peptida anticiclică citrulinată.
În funcţie de rezultatele obţinute, doctorul mai poate recomanda efectuarea unei radiografii, testele cu ultrasunete sau artrocenteza sau puncţia articulară aspiraţia lichidului sinovial de la nivelul unei articulaţii, cum ar fi articulaţia genunchiului. Nu sunt excluse nici testele care pot depista infecţii cu anumite virusuri, deoarece, aşa cum am menţionat mai poliartrita cauze, poliatrita reumatoidă poate fi cauzată şi de infecţiile virale.
Autor: Paula Rotaru Surse: ncbi.
Poliartrita reumatoida
Utilizatorii poliartrita cauze trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID. L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.